1998





Arie van Geest 50 jaar, een overzicht

18 april - 8 mei 1998|
Galerie Delta, Rotterdam
Tekst:
Hans Sonnenberg
21 x 21 cm. 4 p.


De drie Marguerites

De drie Marguerites, 150 x 130 cm, 1972
«  terug naar Schilderijen                        «  terug naar Catalogi







Arie van Geest - 50 jaar, een overzicht, Galerie Delta, Rotterdam

Beweeg de muiswijzer over de afbeelding om de achterzijde te zien

Begeleidende tekst van de uitnodiging:Arie van Geest - 50 jaar, een overzicht, Galerie Delta, Rotterdam

Arie van Geest, 50 jaar, is een jubileum.

Dezelfde Arie van Geest exposeert inmiddels 25 jaar in Galerie Delta en dat maakt twee jubilea.

November 1972 schildert Arie van Geest De drie Marguerites waarmee hij in 1973 zijn eerste Koninklijke Subsidie wint en wat tevens het begin vormt van zijn samenwerking met Galerie Delta. De literaire, figuratieve atmosfeer van de schilderijen die daarna volgen maken hem tot een typische vertegenwoordiger van de "mythologie quotidienne". De schilderijen met als hoofdthema meisjes uit een Victoriaans verleden en verwijzingen naar o.a. Alice in Wonderland waren zeer arbiedsintensief. Reden waarom er relatief weinig van deze schilderijen zijn gemaakt.

Rond 1980 dient zich een kentering aan: van Geest begint in dummies dagelijks "aantekeningen" te maken in de vorm van kleine schetsen, een activiteit die hij tot op de dag van vandaag handhaaft. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in een "slapend archief" van 100 dagboeken. Veel van de latere schilderijen waarmee hij in 1985 voor het eerst naar buiten trad, vinden hun oorsprong in deze dagboeken. Inmiddels is deze vruchtbare periode ook alweer verleden tijd. Hoogtepunten uit deze periode zijn de uit 1984 daterende serie Tableau Mourant bestaande uit 98 aquarellen en opgenomen in de collectie van het Van Gogh-Museum en een serie van zes schilderijen Ex Aequo waarvan Sterrennacht werd aangekocht door het Stedelijke Museum te Amsterdam.

Sinds twee jaar zoekt Arie van Geest een andere, meer surrealistische weg, waarbij hij komt tot een synthese van gisteren en zijn periode van de zeventiger jaren. Zijn schilderijen zijn inhoudelijk weliswaar hetzelfde gebleven, maar de vorm is ingrijpend veranderd. Mogelijk is dit de aanzet tot een nieuwe surrealistische periode die inmiddels al de nodige hoogtepunten heeft opgeleverd.


Hans Sonnenberg.
© Arie van Geest